23948sdkhjf

"Ett spännande men också komplicerat projekt"

Berggren & Bergman genomför styrd borrning i Natura 2000 område.
Luleåföretaget Berggren & Bergman har i samarbete med Gällivare kommun påbörjat arbetet med att bygga en ny huvudvattenledning till Repisvaara.

Arbetet görs för att kommunen ska en planerad utbyggnad av området med 600-900 nya bostäder. Den nya spill- och vattenledningen ska anslutas till huvudledningar på norra sidan om älven i centrala Gällivare. För att ta sig upp mot Repisvaara har det borrats under Vassara älv som är del i ett Natura 2000-område och som därmed har naturvärden som ska värnas på bästa sätt.

– Det är ett spännande men också komplicerat projekt där vi bland annat har använt oss av så kallad styrd borrning när vi har gått under älven, säger Amanda Isaksson, platschef, Berggren & Bergman, i ett pressmeddelande.

Nästa steg blir att ta sig under järnvägen och E45:an.

– Vi har sprängt på södra sidan om järnvägen och kommer sedan att borra ledningarna under spåren. Vi använder oss av hammarborrning som är en teknik med hög precision. Det gör att vi kan utföra arbetet med minsta möjliga störning för tågtrafiken. Samma metod kommer vi sedan att använda när vi går under E45:an, förklarar Amanda Isaksson.

Fakta om Natura 2000
Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer. I Sverige finns cirka 4 000 Natura 2000-områden. Många av dem är också naturreservat eller nationalparker. I Gällivare finns ett flertal Natura 2000-områden där bland annat Vassara älv ingår i ett sådant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078