23948sdkhjf

Ombyggd Volvo-dumper gör succé

Specialbeställda fälthållningsmaskiner har blivit till en lyckoträff på Swedavias flygplatser.
Effektiv snöröjning och halkbekämpning på flygplatser är avgörande för att flygtrafiken ska vara effektiv och punktlig även vintertid. Towed Jet Sweeper, byggd på A25 Volvodumper, är maskinen som Swedavia köpt in till sina flygplatser och som enligt Swecon gör succé.

Det var för cirka tio år sedan som Swedavia, ett statligt bolag som ansvarar för de tio större flygplatserna i Sverige, inledde ett samarbete med Aebi Schmidt. Syftet var att ta fram en smidigare och mer miljövänlig lösning för snöröjning och halkbekämpning av start- och landningsbanor.

Aebi Schmidt Sweden är en del av ASH-koncernen som specialiserat sig på fordon och lösningar för rengöring och röjning av olika trafikerade ytor. I koncernen ingår exempelvis tidigare svenska Broddway med tillverkning av sopmaskiner.

Aebi Schmidt tog fram en prototyp som byggde på en A25 Volvodumper med tre funktioner: i fronten en snöplog, därefter en borstvals i stål som river upp is och packad snö och sist en blåsfläkt som lämnar efter sig ett torrt och rent underlag.

Lösningen blev, enligt Swecon, en stor framgång. I dag finns ett 60-tal Towed Jet Sweeper, som maskinen heter, hos Swedavia och även på vissa kommunala flygplatser. Aebi Schmidt Sweden har ett avtal med Swedavia om leverans av ytterligare tio maskiner de närmaste två åren.

Swecon Anläggningsmaskiner står i dag för supporten av alla maskinerna.

– Det var ett naturligt val. Swecon är rikstäckande samt har en kompetent och pålitlig organisation, säger Jörgen Gustavsson på Aebi Schmidt Sweden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095