23948sdkhjf

Kinatillverkad lastare tar upp kampen med stora drakarna

Umeåföretaget Swekip ger sig in i segmentet mellanstora lastmaskiner genom lanseringen av CRX3080.
Umeåföretaget Swekip startade sin resa år 2007 som importör av entreprenadmaskiner från olika tillverkare i Asien. I dag är företaget svensk generalagent för det Kinabaserade CRX Machinery.

I januari 2015 gick startskottet för ett nytt utvecklingsprojekt där Swekip, tillsammans med ingenjörer i Kina, konstruerat och tillverkat en Europa-anpassad hjullastare i det stadigt växande segmentet av mellanstora lastmaskiner.

– Det är många ritningar som skickats fram och tillbaka mellan oss och fabriken i Kina. Språk och kommunikation var givetvis en stor utmaning. Men vi är oerhört stolta och nöjda över resultatet, säger Niclas Bergström, vd i Swekip.

Resultatet är hjullastaren CRX3080, med en lyftkapacitet på 3 ton och tjänstevikt på 5875 kilo. Hållbarhet, funktion, arbetsmiljö och pris har varit ledorden i arbetet. Just priset för maskinen, utan redskap, landar på drygt 287 000 kronor. En motsvarande modell av de större märkena kostar drygt det dubbla, förklarar Niclas Bergström.

–  Det gör att vi hittar en bra position på marknaden, där vi placerar oss i en mellanklass prismässigt.

Niclas Bergström "sticker under inte under stol" med att många produkter från Kina håller låg kvalitet och det är en uppfattning hos kund som hans företag får ta hänsyn till i sitt arbete. Men just att Swekip utvecklar sina produkter i samarbete med sin fabrik säkerställer kvalitet, menar vd:n.

– Vi lägger stor energi på att tillverkaren konstruerar efter våra idéer och det gör att vi får en produkt som hamnar mellan de största etablerade märkena och de billigaste lågkvalitetsprodukterna. Vi kan erbjuda oerhört prisvärda maskiner, säger Niclas Bergström och fortsätter:

– I fallet med CRX3080 var det också våra kunder som efterfrågade en större modell. Så det är utifrån deras kravbild som vi har utvecklat maskinen.

Här närmast väntar Maskinexpo där CRX3080 ska visas upp för första gången och förhoppningsvis ge företaget en försäljningsboost inför resten av året. Vd:n ställer stort hopp till maskinen och menar att företaget, som under 2015 omsatte 17,3 miljoner kronor, har en ljus framtid.

– Inom en femårsperiod räknar vi med att ligga på runt 100 miljoner i omsättning. Vi är fortfarande ett litet bolag. Men nu har vi en stabil grund och är redo att växa.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157