23948sdkhjf

Smash and grab-kupper med entreprenadmaskiner ökar

För lätt att stjäla maskiner, menar Svensk Handel. "Stöldskyddet under all kritik", kommenterar näringslivsorganisationens säkerhetschef.
På senare tid har det i Stockholmsområdet genomförts ett flertal så kallade smash and grab-kupper, det vill säga att kriminella använder sig av entreprenadmaskiner för att genomföra butiksstölder. Maskinerna rammar fasaderna för att tjuvarna ska kunna ta sig in i butikerna och stjäla.

Enligt polisen har den här typen av brott ökat, rapporterar P4 Stockholm. Anledningen är att det är lukrativt, samtidigt som påföljderna är låga och upptäcktsrisken relativt liten. Polisen menar också att det är lätt att stjäla de maskiner som används till brotten.

– Ja, de tunga entreprenadmaskinerna är väldigt lätta att stjäla tyvärr. De står på oövervakade och oinhängnade områden och de är inte larmade på något sätt, kommenterar Emir Gazibegovic, insatschef i Polisområde Nord, som har det övergripande ansvaret för att utreda smash and grab-rånen i Stockholmsområdet.

Även Svensk Handel, vars medlemmar utsatts för brott den senaste tiden, bekräftar för P4 bilden av det är lätt att stjäla fordon för smash and grab-kupper.

– Stöldskyddet på de stora maskinerna är under all kritik. Dels är man dålig på att låsa maskinerna och dessutom är det så att många maskiner ofta har samma nycklar. Det räcker med en uppsättning nycklar för att kunna komma åt i princip samtliga entreprenadmaskiner i hela Stockholm. Och de nycklarna har de kriminella i sin ägo idag, säger säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.46