23948sdkhjf

Företag vill se mer eldrivet

Bättre arbetsmiljö och billig drift. Fördelarna med eldrivet är många menar Thomas Voeler, vd på företaget Thovo AB.
Thomas Voeler har en bakgrund inom branschen för byggmaskiner.

– Där föddes mitt intresse för att det måste kunna finnas möjlighet till bättre arbetsmiljö genom att använda eldrivet, berättar han.

Resultatet blev att han startade bolaget Thovo AB, vars huvudmål är att introducera fler eldrivna entreprenadmaskiner på den svenska marknaden.

Under Maskinexpo kommer företaget att presentera flertalet mindre batteridrivna maskiner, däribland den kompakta lastaren Sherpa 100 Eco.

– Den kan i princip ersätta en liknande lastare i samma storlek. Men skillnaden är att den alltså drivs på ett traktorbatteri, som har nästan sju timmars användningstid.

Vilka är fördelarna med eldrivet?

– Vår röda tråd är att vi försöker sälja maskiner med batterier, eftersom de har en lägre underhållsnivå. De är billigare driftsmässigt, eftersom de inte kräver någon bensin och att laddningskostnaden är väldigt låg. Den egna arbetsmiljön blir också mycket bättre eftersom du slipper avgaser.

Enligt Thomas Voeler är intresset för eldrivet stort i Sverige. Men steget från intresse till köp kan ibland vara långt.

– Folk är fortfarande lite skeptiska till eldrivet och batterier. De tror att det är väldigt kostsamt att byta ut batterierna, och att de inte håller så länge. Men i det här fallet rör det sig om cirka 15-20 000 kronor för ett traktorbatteri på 360 amp. Och om de underhålls, så har de 4-5 års förbrukning beroende på laddningstillfällen, förklarar vd:n.

– Det är därför vi satsar på mässor. Vi vill få folk att förstå att det handlar om riktigt bra och prisvärda maskiner, avslutar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078