23948sdkhjf

Stora risker för vägarbetare

Nio av tio bilister har någon gång brutit mot trafikreglerna, enligt ny undersökning av Skanska.
Det är inte ovanligt att landets bilister tummar på lagen. Nio av tio har någon gång brutit mot trafikreglerna och var tredje svarar att det hänt vid upprepade tillfällen. Den vanligaste orsaken är att man inte ansåg att det innebar någon risk, följd av att man hade bråttom. Det visar Skanskas SIFO-undersökning Säkerhetsbarometern.

Hur kommer det sig då att man inte håller sig inom lagens ramar ute på vägarna? Främsta orsakerna till att trafikreglerna har brutits är att man inte såg att det innebar en risk (62 %), att man hade bråttom (31 %) eller att man var stressad (24 %).

Samtidigt tror fyra av tio att stressade bilförare utgör störst risk i trafiken. 70 procent anser att förare som håller på med mobilen när de kör utgör störst fara följt av trötta bilister (51 %). Allra störst risk tror man att berusade bilförare innebär, vilket 81 procent uppger.

– Att riskmedvetenheten är så pass låg är mycket bekymrande. Ett säkert beteende börjar med ett förhållningssätt oavsett om det gäller säkerhet på jobbet eller på vägen. Vi vill också påminna om att flera vägarbeten pågår för fullt under dessa månader. Det innebär att många jobbar längs vägarna. Tänk därför på att hålla dig inom hastighetsgränsen och att köra extra försiktigt, så skyddar du både ditt eget och vägarbetares liv, säger Cecilia Björkryd, chef för arbetsmiljöutveckling på Skanska, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste trafikförbrytelsen som bilist är fortkörning då 64 procent svarar att de kört för fort det senaste året. 15 procent har kört bil utan säkerhetsbälte och var tionde har struntat i att hålla hastigheten vid förskola och skola.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078