23948sdkhjf

Grönt ljus för gigantiskt saneringsprojekt

Ett av Sveriges största saneringsprojekt är på gång att starta i Oskarshamn.
Om några veckor, närmare bestämt 27 september, inleds arbetet med att sanera hamnen i Oskarshamnen, rapporterar P4 Kalmar.

– Det känns fantastiskt att stå här. För det som vi ska göra är att vi ska klara av att muddra hela bassängen som innehåller 500 000 kubikmeter förorenat sediment. Det ska tas bort för att vi ska minska spridningen av tungmetaller och dioxiner ut i Östersjön, säger Bodil Liedberg Jönsson från Oskarshamns kommun är ansvarig för hamnsaneringen, i en kommentar till radion.

Enligt radion blir saneringsprojektet ett av de största i Sverige. Totalt handlar det om jordmassor av storleken ett fyllt Globen, som ska tas upp från botten.

Den förorenade botten har att göra med 150 års industriell verksamhet, som kopparverk, batteritillverkning och kommunalt avloppsverk.

Men om några veckor inleds alltså arbetet med att ta upp massorna. Mudderverket är på plats och pråmen har kommit som ska transportera sörjan till en anläggning i hamnen. Där ska det pressas samman och renas för transport till en deponi i Storskogen.

Totalt kostar saneringen av hamnen 520 miljoner kronor. Naturvårdsverket står för en stor del av pengarna via Länsstyrelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078