23948sdkhjf

De bygger för säkrare E18-sträcka

Trafikverkets order värd 186 miljoner kronor.
NCC har vunnit uppdraget att bygga om E18 på sträckan mellan trafikplats Norrtälje och Kapellskär. Den 21 kilometer långa vägen ska bli mötesfri, för att minska olyckor och förbättra framkomligheten. Trafikverkets order är värd 186 miljoner kronor.

– Hela sträckan blir en helt mötesfri 2+1-väg med mitträcke. När arbetet är klart till hösten 2018 förbättras både framkomlighet och trafiksäkerhet avsevärt, säger Niclas Larsson, produktionschef på NCC, i ett pressmeddelande.

Arbetet omfattar 21 kilometer från trafikplats Norrtälje ut till Kapellskär på Gräddö. Sträckan är mycket olycksdrabbad och trafiken förväntas öka. Vägen trafikeras av stor andel tung trafik, inte minst transporter till och från Kapellskärs hamn. Gång- och cykeltrafik har svårt att ta sig fram och korsa vägen.

Vägsträckan ska därför breddas med ett körfält så att man kan göra omkörningar växelvis. Ett mitträcke eliminerar risken för frontalkollisioner, vilket är den typ av olycka på bilväg som ger flest dödsolyckor. Korsningarna längs med sträckan byggs om, bland annat blir några fyrvägskorsningar till trevägskorsningar och får separata körfält för vänstersväng.

För att förbättra möjligheterna att välja kollektivtrafik och att nå lokala mål till fots och cykel byggs planskilda korsningar under E18. Gång- och cykelförbindelse längs sträckan som nyttjar befintliga lokalvägar kompletteras med en nybyggd gång- och cykelväg.

I uppdraget ingår också att bygga om och tillgänglighetsanpassa busshållplatser längs med sträckan. Även en pendlarparkering och Trafikkontrollplats ska anläggas.

Överskott av jord och bergmaterial kommer att återanvändas för ombyggnation av vägen, för att minimera NCC:s transporter och därmed minska skadliga utsläpp.

Förberedande arbeten påbörjas under hösten 2016 och projektet slutförs hösten 2018.

Affären orderregistreras i tredje kvartalet 2016 i affärsområdet NCC Infrastructure.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078