23948sdkhjf

NCC och kommun oense om vägavtal

Kommunalrådet: "NCC:s tolkning gör att återställningsjobb fått vänta".
NCC vann i december 2015 Örebro kommuns upphandling avseende asfaltsåterställningar och beläggningsarbeten varpå parterna ingick ett ramavtal. Sedan ramavtalet trädde i kraft under våren 2016 stod det klart att det fanns delar i avtalet som parterna inte var överens om.

Bakgrunden till oenigheten med NCC är, förenklat uttryckt, att Örebro kommun och NCC är oeniga om hur prissättningen enligt ramavtalet för vissa utföranden ska tolkas. Det regelverk som styr en offentlig upphandling begränsar möjligheterna för kommunen att godta ändringar av ett avtal, då en ändring kan innebära att anbudsgivarna inte konkurrerat på lika villkor när ramavtalet upphandlades.

På grund av oenigheten med NCC påverkas takten för underhållsarbetet i Örebro, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det är allvarligt för Örebros utveckling och för örebroarnas framkomlighet att NCCs tolkning gör att återställningsjobb fått vänta. Det är särskilt allvarligt nu när så mycket behöver göras, när Örebro växer så kraftigt samtidigt som många anläggningar behöver rustas upp eller repareras, säger Björn Sundin, ansvarigt kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor, i pressmeddelandet.

Örebro kommun skriver vidare att man trots meningsskiljaktigheter i avtalet ändå prioriterat och beställt de stora och akuta återställningarna, som har genomförts av NCC. Kommunen har också återställt en hel del arbeten i egen regi, där man bara behövt beställa asfalten av NCC.

Örebro kommun inledde vecka 36 en kraftsamling för att innan vintern hinna återställa så mycket asfaltsarbeten som möjligt både med avrop från gällande avtal och i egen regi.

– Kommunen prioriterar återställning för att säkra människors säkerhet i trafiken. Det innebär inte att Örebro kommun accepterar NCC:s inställning avseende de asfaltsarbeten som ska avropas, säger Tommy Karlqvist verksamhetschef Park och gata, Tekniska förvaltningen.

Överläggningar har pågått och pågår fortfarande mellan Örebro kommun och NCC för att kunna hitta en lösning på det parterna inte är överens om.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094