23948sdkhjf

Volvo: "Elektrifiering är branschens framtid"

Tillverkaren i storsatsning på eldrivna entreprenadmaskiner.
Energieffektivitet är högst på agendan när Volvo CE blickar in i framtiden. Det framgick bland annat av de demovisningar som företaget arrangerade i Eskilstuna, i samband Xploration Forum som pågick 9–14 september.

Företaget presenterade bland annat sin prototyp av en eldriven hybridhjullastare under namnet LX1. Maskinen kan, enligt Volvo, öka bränsleeffektiviteten med upp till 50 procent.

LX1 är en seriehybrid vars drivlina har elmotorer vid hjulen, eldriven hydraulik, energilagringssystem, en betydligt mindre dieselmotor samt en ny maskinarkitektur. Denna kombination möjliggör den kraftigt förbättrade bränsleeffektiviteten. Prototypen består till 98 % av nya delar och har en maskin med helt ny design. Den kan utföra samma jobb som en hjullastare som är numret större. LX1 är just nu en del av ett forskningsprojekt och finns inte till försäljning.

Volvo började arbeta med elektromobilitet och hybridteknik 1998. Företaget har långsiktiga planer på att utveckla produkter och tjänster för elektromobilitet, inklusive elhybrider och elektriska arbetsplatser.

– Vi tror att det i framtiden sker en omfattande övergång till elhybridteknik. Men våra kunder vill uppleva högre effektivitet redan i dag. Vi levererar detta via konventionella tekniker och mjuka erbjudanden, säger Scott Young, chef för Volvokoncernens elektromobilitetsprogram.

– Därför att vi vill uppfylla kundernas omedelbara förväntningar på ändrad TCO (total ägandekostnad). En stor del av TCO utgörs av energi, men anskaffningspris och underhåll är också stora poster. Dessa aspekter hjälper oss att dra hybridutvecklingen framåt. Så du kan förvänta dig att delar av designen införlivas i våra produkter innan vi lanserar LX1 eller liknande maskiner. Detta främjar utvecklingen och tillgodoser kraven på kort och medellång sikt. Tekniken förbättras allt eftersom den accepteras av marknaden, vilket minskar kostnaderna för den, fortsätter han.

Volvo har samarbetat med Waste Management – Nordamerikas största miljö- och återvinningsföretag – vid fälttesterna av LX1. Waste Management har en av världens största Volvo CE-maskinparker och använder just nu en konventionell maskin på två anläggningar i Kalifornien för att samla in baslinjedata. Efter Xploration Forum fraktas LX1 till företaget som då kan testa bränsleeffektivitet och utsläppsminskningar på dessa platser.

– Vi ser Volvo CE som en strategisk partner. Vi har en av Nordamerikas största entreprenadmaskinparker, och vi vill använda den bästa tillgängliga tekniken för att förbättra verksamheten och de tjänster vi levererar till kunden. Direkt när LX1 presenterades för oss visste vi att vi ville jobba med Volvo CE för att pröva konceptet i verkliga arbetssituationer. Vi förväntar oss utmärkta resultat vad gäller att minska användningen av fossila bränslen och minska avgasutsläppen. En annan fördel är de klart lägre bullernivåerna, säger John Meese, chef för tunga maskiner på Waste Management.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078