23948sdkhjf

Regeringen beslutar om kritiserat byggstöd

Byggbolag ska kunna söka investeringsstöd för upprättandet av hyresrätter.
Under torsdagen fattade regeringen beslut om två förordningar som ska ge ett långsiktigt stöd åt byggandet av hyresrätter och studentbostäder.

Investeringsstödet på totalt 11,3 miljarder kronor för 2016-2019 är den största delen av det bostadspolitiska paket som regeringen presenterade i mars 2015. Stödet har tidigare inte gått att söka, eftersom det saknats ett reglemente. Men nu har regeringen tagit beslut om två förordningar som gör stödet möjligt.

– Tack vare investeringsstödet kan det byggas fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige. Bristen på bostäder, inte minst hyresrätter, hämmar Sveriges utveckling när människor inte kan flytta dit de vill för att jobba eller studera. Investeringsstöden är en del av den långa listan med åtgärder som regeringen lägger för att få en helhetslösning på bostadsbristen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), i ett pressmeddelande.

Villkoret för att få stödet är en maxhyra på ungefär 4 400 kronor i månaden för 30 kvadratmeter, något mer i storstäderna. De bostäder och byggnader som anordnas med investeringsstöd ska också vara mer energieffektiva än vad som gäller för övrig nyproduktion enligt Boverkets byggregler. Bostäderna ska även förmedlas enligt "öppna och transparenta principer".

Stödet har sedan tidigare kritiserats av bland annat allianspartierna och bostadsforskare, som menar att det är fel sätt att angripa problemet med bristen av bostäder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095