23948sdkhjf

Groddjur kan stoppa Skanskas bergtäkt

Länsstyrelsen protesterar mot bolagets planer.
Det är P4 Västmanland som rapporterar om Skanska och Swerock som ansökt att få starta var sin bergtäkt strax väster om Erikslund i Västerås. Skanska vill i området också starta tillverkning av betong och asfalt.

Men bolagets planer har nu stött på problem. Länsstyrelsen i Västmanland vill nämligen stoppa Skanskas bergtäkt, för att skydda groddjur, rapporterar radion. I skogsområdet finns flera groddjur, bland annat åkergroda och större vattensalamander, som har ett särskilt starkt skydd enligt EU-regler.

Länsstyrelsen har skickat sina synpunkter till Mark- och miljödomstolen, som framöver ska avgöra om Skanska får öppna bergtäkten.

Skanska i sin tur håller inte med länsstyrelsen utan menar att företaget gjort inventeringar som visar på att groddjuren kommer att skyddas.

– Vi har alltså föreslagit skyddsåtgärder och ett helt skyddsområde för groddjuren, bland annat salamandrar och åkergroda, som ska ge dem en bättre miljö än vad de faktiskt har i dagsläget, säger Torbjörn Andersson, gruppchef för projektutveckling på Skanska Asfalt och Betong, i en kommentar till P4 Västmanland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063