23948sdkhjf

Fotoförbud en chock för drönarbranschen

Fotografering med drönare är att beteckna som kameraövervakning enligt Högsta förvaltningsdomstolen. Påverkar bygg- och anläggningsindustrin.
Högsta förvaltningsdomstolen förbjuder fotografering med drönare enligt ett färskt beslut. Det beskrivs av bedömare och experter som en total katastrof för branschen.

Fotografering med drönare ska räknas som kameraövervakning. Det enda undantaget blir om filmningen görs för att motverka brott.

Fotografering med drönare används i dag av bland annat fastighetsmäklare och medieföretag men också av privatpersoner i stor omfattning. Även bygg- och anläggningsindustrin använder sig av drönare. Entreprenad Supply har bland annat berättat om Peab som använder sig av drönartjänster för att förbättra logistik och planering.

– Det är ett dåligt beslut för Sverige som entreprenörsland samt illavarslande för svensk arbetsmarknad som hela tiden drabbas av nya otydliga och snåriga regleringar från staten och dess myndigheter, kommenterar Gustav Gerdes, ordförande i drönarbolagens branschorganisation UAS Sweden.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093