23948sdkhjf

Sveriges Åkeriföretag: "20 mil oplogad väg och inte en snöröjare i sikte"

Branschorganisationen upprörd över bristfällig snöröjning.
"Första snöovädret på säsongen tycks varje år bli en stor överraskning för många trafikanter, men också för väghållare. Oröjda eller isiga vägar gör att incidenter och olyckor ökar och det blir stopp i trafiken", skriver Sveriges Åkeriföretag i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Branschorganisationen menar att halkbekämpning och snöröjning måste förstärkas i hela landet, särskilt på kritiska vägavsnitt som i backar och vägkorsningar.

"Det finns tre prioriteringar att göra; att vägfriktionen måste hålla måttet är absolut viktigast, att vägarna plogas i rätt prioriteringsordning samt att lastbilar använder vinterdäck eller snökedjor", skriver Sveriges Åkeriföretag vidare.

– Det spelar ingen roll hur skicklig en förare är om vägen inte är plogad och vägen inte håller måttet. När till och med timmerbilsförare ringer och berättar att allmänna vägnätet är sämre underhållet än skogsbilvägarna, så har Trafikverket och dess entreprenörer gjort en allvarlig felprioritering, säger Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag.

Branschorganisationen menar att regeringen nu måste "satsa rimliga pengar på vinterväghållning och underhåll av vägar.

– Jag har med egna ögon sett den bristfälliga snöröjningen när jag körde mellan Vimmerby och Stockholm under måndagskvällen. 20 mil oplogad väg och inte en snöröjare i sikte. Det var minst sagt förvånande, säger Ulric Långberg.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109