23948sdkhjf

Miljardprojektet prövas i domstolen

Beskrivs som ett av Sveriges största infrastrukturprojekt för sjöfarten under senare år.
I dag inleds huvudförhandling för Sjöfartsverket i projekt Malmporten, vid Mark- och miljödomstolen i Luleå.

Målet gäller tillstånd till fördjupning och breddning av farlederna in till Luleå Hamn. Ett klartecken skulle innebära det första steget mot förverkligandet av ett av Sveriges största infrastrukturprojekt för sjöfarten under senare år.

– Det här är en investering som skapar förutsättningar för mer ekonomiska och miljövänliga transporter, säger Tage Edvardsson, projektledare för Malmporten vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Sjöfartsverket närmar sig malmtransporterna från norra Sverige och Finland kapacitetstaket. Malmbanan till Narvik är mycket hårt belastad och myndigheten vill att Luleå hamn ska få större kapacitet för att ge näringen rimliga konkurrensvillkor för transporter.

Från Sjöfartsverkets sida bedömer man att muddringsprojektet Malmporten kan leda till sänkta fraktpriser med upp till 40 procent liksom en stor miljövinst i sammanhanget.

"Förutsättning för ett konkurrenskraftigt norra Sverige året runt"
Niklas Nordström (S) kommunstyrelsens vice ordförande, understryker att Malmporten är en förutsättning för att LKAB ska kunna öka sin produktion och växa exportmässigt.

– Satsningen är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt norra Sverige året runt. Vi måste säkra industrins och sjöfartens utveckling i en tuff global konkurrens. På sikt kommer Malmporten att öppna nya exportmöjligheter för norra Sverige och Finland, säger Niklas Nordström.

Projektet in sin helhet är kostnadsberäknat till cirka 3 miljarder kronor. Om inga komplikationer uppstår till följd av den juridiska prövningen, kan arbetena preliminärt inledas 2018-2019 och byggtiden beräknas till cirka fyra år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078