23948sdkhjf

"Borde vara en skyldighet hos oss branschaktörer"

Swecons vd Christer Söderberg vill se satsning på ungdomar.
Under rubriken Direktkontakten låter vi verksamma inom entreprenadbranschen framföra sitt budskap, sina funderingar eller filosofera rent allmänt för läsekretsen av Direktkontakt Entreprenad och Entreprenad Supply.

I årets åttonde nummer kommer insändaren från Christer Söderberg, vd Swecon.


..........................................................................

Möjligheter och utmaningar

Vi har i Sverige en stark byggmarknad och en positiv satsning på infrastrukturbyggande. Enligt statistik från vår branschorganisation Maskinleverantörerna kan vi utläsa att vi är på rekordnivå i antal utlevererade entreprenadmaskiner och det verkar kunna hålla i sig in i 2017. Så långt är allting positivt och bra. Vad som följer denna, för oss maskinleverantörer, mycket positiva utveckling är utmaningar när det kommer till resurs och kompetens och detta gäller inte enbart oss maskinleverantörer. Inom stora delar av bygg- och anläggningsbranschen finns utmaningar med att hitta utbildad personal. För vår del ökar kraven på högre servicetillgänglighet och det är med koncentration mot storstadsområden där de stora infrastrukturprojekten är uppstartade.

Vi lever i en spännande tid där teknikutveckling och digitalisering allt snabbare förändrar vårt sätt att agera på marknaden och interagera med våra kunder. Nya möjligheter i form av nya tekniska verktyg skapar nya förutsättningar att arbeta med produktivitetshöjning och bränslebesparing vilket gagnar alla parter med bonusen att det även gynnar miljöpåverkan. Men ny teknik ställer ytterligare krav på rätt kompetens och rätt utbildning. Vi har alla i branschen ett gemensamt ansvar att säkerställa att vi fyller på med intresserade ungdomar underifrån villiga att ge sig på bygg- och anläggningsbranschen. Vi är i en framtidsbransch och en bransch som utvecklas. Att informera om detta i skolor och via andra kanaler borde vara en skyldighet hos oss branschaktörer. Alla tar det inte som självklart vilket är synd.

Tillbaka då till infrastruktursatsningarna och för att citera Hampe Mobärg (VD, Maskinentreprenörerna). ”Infrastrukturen är själva blodomloppet i svensk företagsamhet som skapar utrymme för svensk välfärd”. Skall vi säkerställa ett fortsatt framgångsrikt Sverige måste vi fortsätta utveckla Sveriges infrastruktur så att vi är konkurrenskraftiga i ett internationellt perspektiv. Jag ser det alltså inte bara positivt ur ett företagsperspektiv i rollen som återförsäljare utan även positivt i ett välfärdsperspektiv som alla delar. Men för att lyckas behövs resurser och kompetens in i bygg- och anläggningsbranschen.

Christer Söderberg, vd Swecon

Artikeln är en del av vårt tema om Direktkontakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094