23948sdkhjf

Ishotellet öppnade utan tillstånd

Nu riskerar Icehotel att få betala sanktionsavgifter.
Det nya året-runt-ishotellet har öppnat för gäster utan att bygget har fått ett så kallat slutbesked från Kiruna kommun. Nu riskerar Icehotel stora sanktionsavgifter. Det rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Building Supply rapporterade om ärendet redan i slutet av september. Länsstyrelsen hade då bestämt att riva upp beslutet om bygglov. Detta eftersom kommunen inför beslutet inte skickade ut alla handlingar till grannarna.

Det som ska heta Icehotel 365 började redan förra veckan ta emot gäster samtidigt som bygget pågår för fullt. Bland annat saknas slutbesiktning av brandskydd och ventilation.

Därför har de ålagts att ha brandvakter i tjänst dygnet runt.

Dessutom får företaget tunga sanktionsavgifter när ärendet ska behandlas i miljö- och byggnämnden eftersom bygget inte har fått slutbesked.

– Om man inte har slutbesked för man inte ta hotellet i bruk, vilket man tydligen har gjort. Lagstiftningen är väldigt tydlig på den punkten, säger Kristoffer Johansson, bygglovschef vid Kiruna kommun, till SVT.

Hur stor sanktionsavgiften ska bestämmas till är också reglerat i lag.

– Jag har inte de exakta siffrorna, men om hela nya ishotellet har öppnat handlar det om ett antal hundratusen kronor, säger Kristoffer Johansson.

Enligt Icehotel grundare och vd Yngve Bergqvist är det omkring 40 procent som har öppnats.

Problemen för bygget började när en granne överklagade bygglovet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078