23948sdkhjf

Grönt ljus för skånsk järnvägsutbyggnad

Regeringen godkänner planer.
Regeringen har beslutat att godkänna järnvägsplanen för utbyggnaden av Södra stambanan till fyra spår mellan Flackarp och Arlöv.

Godkännandet innebär ett stort steg framåt för projektet och ger Trafikverket rätt att bygga spåren på det sätt som järnvägsplanen beskriver.

– Regeringens beslut är mycket glädjande. Jag är glad att regeringen fattade ett snabbt beslut så att projektets tidplan inte påverkades och riskerade att försena byggstarten, som vi planerar till hösten 2017, säger Trafikverkets enhetschef för Investering syd, Ingela Olofsson Renström, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Järnvägsplanen är en beskrivning av anläggningen som ska byggas, den beskriver markanspråken för anläggningen och hur bygget får påverka omgivningen. Planeringen av utbyggnaden av Södra stambanan har pågått sedan 1999, och arbetet med järnvägsplanen för Flackarp–Arlöv startade 2010, då de första samråden genomfördes. Därefter har ytterligare samråd och granskningar genomförts. Myndigheter, organisationer och privatpersoner har haft möjligheter att ge sina synpunkter på järnvägsutbyggnaden.

Järnvägsplanen överklagades
Trafikverket fastställde den slutliga järnvägsplanen i maj, men den överklagades; bland annat när det gäller buller, påverkan på vatten och markanspråk. Regeringen avslog överklaganden men begränsar ett servitut.

Det som överklagades i järnvägsplanen är frågor som utretts grundligt i planeringsprocessen. Projektet har tagit hänsyn till flera av de synpunkter som kom in under samråden och då planen granskades.

– Under processen har vi gjort flera förändringar för att tillmötesgå olika intressen. Jag är glad att regeringen tagit hänsyn till det i sitt beslut så att vi kan gå vidare och genomföra projektet enligt planen, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare för projekt Lund–Arlöv, fyra spår.

Regeringens beslut för sträckan Flackarp–Arlöv innebär nu att projektets ansökan om miljödom kan handläggas av Mark- och miljödomstolen.

– Just nu pågår upphandling av den entreprenör som ska utföra bygget av de fyra spåren och stationerna. I maj räknar vi med att skriva ett kontrakt. Dagens beslut är mycket välkommet. Nu ser vi fram emot att sätta spaden i marken hösten 2017, säger Jens-Peter Eisenschmidt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078