23948sdkhjf

Fortsätter att fotografera med drönare

Byggbranschen bedöms snart kunna använda drönare på ungefär samma sätt som tidigare.
Ett domstolsbeslut stoppade tillfälligt all fotografering med drönare. Men byggbranschen kommer snart att kunna använda drönare ungefär som tidigare. Den bedömningen gör NCC, som därför inleder partnerskap med Linköpingsföretaget Spotscale. Det framgår av ett pressmeddelande.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus. Vi ökar därför vår användning genom ett strategiskt samarbete med företaget Spotscale, som hjälper oss att 3D-simulera befintlig bebyggelse, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC.

I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige. Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.

Domen blev en käpp i hjulet för NCC, som har stor nytta av fotografering från drönare och har 20 anställda med tillstånd att flyga drönare. Den vanligaste användningen är fotografering av mark som ska bebyggas. Flygbilderna används bland annat för volymberäkning och dokumentation.

Fotograferingen gör NCC:s arbete effektivare och snabbare samt ger lägre klimatutsläpp.

– Med vår teknik kan man snabbt göra en 3D-modell tillgänglig på vanliga kontorsdatorer via en webblänk. 3D-modellen kan därför bli ett viktigt underlag för beslut om byggprojekt, säger Ludvig Emgård, vd och grundare på Spotscale.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093