23948sdkhjf

Rapport: Så underlättar vi för utländska byggbolag

Sabo presenterar i dag en rapport där utländska byggbolag ger råd om hur deras etablering i Sverige kan bli enklare.
Krångliga kontrakt, snåriga bygg- och arbetsmiljöregler samt dokument som bara finns på svenska. Utmaningarna är många för de utländska byggbolag som vill ta sig in på den svenska marknaden. Det visar en rapport från Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, SABO, som släpptes under onsdagen.

– För att kunna öka allmännyttans bostadsbyggande behöver vi få in fler och bättre anbud. Konkurrensen måste öka och priserna pressas. Ett sätt är att underlätta för utländska bolag att ta uppdrag i Sverige. Med deras erfarenheter i ryggen ser jag flera åtgärder som vi bör sätta in, kommenterar Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på SABO.

I rapporten framkommer att de utländska företagen anser att den svenska byråkratin är komplicerad och man efterfrågar samlad, lättillgänglig information. De vill även att regeringarna i Norden ska arbeta för gemensamma byggregler.

Från SABO och de allmännyttiga bostadsföretagen efterfrågar de anbudshandlingar, dokumentation och korrespondens på engelska. De vill också att entreprenaderna delas upp så att de bolag som inte har kapacitet att ta en totalentreprenad kan delta.

– I SABOs upphandlingskoncept Kombohus Flex ska vi göra det möjligt för våra medlemsföretag att bland annat ta in engelsktalande platschefer och arbetsledare. Vi ska göra vad vi kan för att röja handelshindren, öka antalet anbud och värna de svenska reglerna på arbetsmarknaden. Jag är övertygad om att det här går att kombinera med lyckat resultat, säger Jonas Högset.

SABO föreslår även att staten tillhandahåller information och utformar checklistor och guider på engelska om det svenska regelverket och marknadsförutsättningar specialanpassat till byggbranschens aktörer.

– För att informationen ska bli så användbar som möjligt måste den vara inriktad och anpassad till olika branscher och samlas på den webbportal som regeringen planerar för utländska entreprenörer. Vår bedömning är att Kommerskollegium ska ta ansvaret för den, säger Jonas Högset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094