23948sdkhjf

Avfallsjätten anklagas för övervakning av anställda maskinister

Skyddsombudet: "Tänk dig själv att bli jagad hela tiden så att du knappt vågar gå på toa".
Avfallsföretaget Carl F:s anställda upplever sig övervakade i realtid genom gps-system i fordonen. Nu får bolaget bakläxa av Datainspektionen och tuff kritik från facket, rapporterar Sydsvenskan.

Tidningen har tagit del av mejl som de anställda skrivit till Bert Johansson, regionalt skyddsombud på Transportarbetarförbundet. Där uttrycker de anställda hur de känner sig övervakade, stressade och misstrodda. Enligt de anställda används GPS-positioneringssystemen bland annat för att kolla hur långa raster de tar.

– De ringer ut till förare och undrar varför de kör en viss väg och varför de fikat så länge. Tänk dig själv att bli jagad hela tiden så att du knappt vågar gå på toa eftersom de kan se det på skärmarna. Det är den personliga integriteten vi talar om. Enligt min mening är detta helt vansinnigt, säger Bert Johansson i en kommentar till tidningen.

Och Datainspektionen ger nu de anställda rätt. Enligt inspektionen bryter företaget mot personuppgiftslagen.

"Positioneringssystemet hos Carl F har använts för ett annat ändamål än vad det är avsett för, nämligen för att i realtid kontrollera hur de anställda utför sina arbetsuppgifter och när de tar raster. En sådan rutinmässig användning är nomalt sett inte tillåten enligt personuppgiftslagen", skriver Datainspektionen som också kräver att Carl F preciserar vilka ändamål systemet ska användas för.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093