23948sdkhjf

Svevia hjälper djurliv i norrländskt vatten

Fri väg för fisk- och djurliv när Svevia byter rörbro.
Svevia har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga om en vägtrumma i vattendraget Krycklan i Vindelns kommun, utanför Umeå. Vägtrumman hindrar fiskar och djurs rörelse i vattnet och därför ska trumman ersättas med en så kallad rörbro.

– Vi kommer att ta bort den befintliga lösningen som är en vägtrumma i betong och ersätta den med en rörbro som gör att vattendragets djurliv kan röra sig naturligt och att fiskarna kan vandra obehindrat till sina lekplatser. Vattendragets botten ska också återställas med naturgrus och stenar i olika storlekar, berättar Svevias arbetschef Per Fahlman.

Vattendraget Krycklan är en del av Vindelns naturreservat, som också är ett Natura 2000 område.

– Planeringsarbetet pågår och själva ombyggnaden kommer att ske under april. I maj får vi inte störa djurlivet genom att grumla vattnet så då kommer vi att arbeta med att bygga erosionsskydd, justera slänterna och sätta upp vägräcken.

Mellan 30 och 50 procent av alla vägtrummor och rörbroar utgör i dag vandringshinder för fisk och vattenlevande organismer, enligt Svevia. För att åtgärda det problemet pågår en löpande ombyggnation av sådana vägtrummor.

– Vi utför på uppdrag av Trafikverket ett par sådana här jobb per år. I de nationella miljömålen finns mål för att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras varia­tionsrika livsmiljöer ska bevaras. Det är bra att det rättas till så djurlivet kan leva sitt liv så naturligt som möjligt även om vi människor byggt en väg över deras vattendrag.

Rörbron ska vara klar i mitten på augusti.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125