23948sdkhjf

Beslutat: Staten tar kontroll över järnvägsunderhållet

Infrastrukturministern: "Beslutet en viktig del för att kunna bedriva en fungerande underhållsverksamhet".
Trafikverket ska snarast genomföra åtgärder för att i egen regi kunna bedriva verksamhet för leveransuppföljning och manuell underhållsbesiktning för svenska järnvägsunderhållet. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Beslutet innebär att Trafikverket själva kommer att genomföra kontroller för att upptäcka behov av underhållsinsatser i järnvägen. Myndigheten ska också i egen regi kontrollera att entreprenörerna lever upp till krav i kontrakt.

– Regeringen satsar på kraftigt ökade resurser till järnvägsunderhåll. För fler tåg i tid är det också viktigt att Trafikverket i sin egen organisation har god kunskap om anläggningen, dess tillstånd och behov av åtgärder. Dagens beslut är en viktig del för att kunna bedriva en fungerande underhållsverksamhet. Staten ska ta det samlade ansvaret för kontroll och utförande av underhåll inom järnvägen och detta beslut är ett steg på vägen, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) i ett uttalande.

Det var i maj 2016 som regeringen gav Trafikverket i uppdrag att genomföra fördjupade utredningar och presentera möjliga åtgärder för hur järnvägsunderhållet kan organiseras. Dagens beslut grundas på en delredovisning. Uppdraget ska slutrapporteras den 24 februari 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078