23948sdkhjf

Atlas Copco delas upp i två bolag

Det nya bolaget som är fokuserat mot gruv/anläggning ska delas ut till aktieägarna.
Atlas Copco kommer att inleda ett arbete i syfte att föreslå årsstämman 2018 att besluta om en uppdelning i två noterade bolag. Det nya bolaget ska delas ut till aktieägarna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det nya bolaget ska fokusera på kunder inom gruv/anläggning och omfatta det nuvarande affärsområdet Gruv- och bergbrytningsteknik och divisionen Construction Tools med relaterad serviceverksamhet. Denna verksamhet har cirka 12 000 anställda och hade pro forma intäkter på 28 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 16 procent under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.

Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och omfatta affärsområdena Kompressorteknik, Vakuumteknik och Industriteknik, plus divisionerna Portable Energy med relaterad service, samt Specialty Rental. Denna verksamhet har cirka 33 000 anställda och pro forma intäkter på 74 miljarder kronor och en rörelsemarginal på cirka 20 procent under de 12 månader som slutade den 30 september 2016.

– Styrelsen och ledningen tror att långsiktigt aktieägarvärde kommer att skapas genom en delning av Gruppen i två separata bolag, säger Hans Stråberg, Atlas Copcos styrelseordförande.

Ett skäl till uppdelningen är att de två verksamheterna skiljer sig när det gäller vad som driver efterfrågan samt efterfrågemönstret.

Vidare meddelas det att styrelsen för Atlas Copco har utnämnt Mats Rahmström till ny vd och koncernchef för Atlas Copco, med start den 27 april. Han ersätter Ronnie Leten som efter åtta år har begärt att få lämna sin position.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092