23948sdkhjf

Het arbetsmarknad för lastbilsförare

Tusentals nya förare behövs närmaste halvåret, enligt ny undersökning från TYA.
Arbetsmarknaden för lastbilsförare är för tillfället väldigt god. Detta enligt en enkät som Statisticon genomfört på uppdrag av Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd (TYA).

29 procent av de drygt 1 200 företag som besvarat TYA:s enkät uppger att de troligen kommer anställa lastbilsförare det närmaste halvåret. Totalt behöver de anställa 2 600 lastbilsförare. Endast 2 procent uppger att de troligen behöver säga upp förare och 51 procent av företagen tror inte att någon förändring kommer att ske.

– Om branschens behov ska täckas måste fler utbilda sig till lastbilsförare och för detta krävs fler utbildningsplatser. Den som utbildar sig till lastbilsförare idag har en i princip 100-procentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en mycket bra deal för både individen och samhället, säger Lasse Holm, projektledare på TYA.

Undersökningen genomfördes från mars till maj 2016 och omfattar företag som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund och har anställda förare. 2 005 företag tillfrågades och 1 211 företag svarade på enkäten, vilket ger en svarsandel om 61 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078