23948sdkhjf

Nya miljoner till små avlopp

Havs- och vattenmyndigheten i ny satsning för att minska utsläppen.
För fjärde året i rad utlyser Havs- och vattenmyndigheten, HaV, pengar till projekt för att minska utsläppen från små avlopp.

– Vi satsar 1,5 miljoner kronor på nya projekt. Dessutom avsätter vi 1,3 miljoner kronor till fleråriga projekt som påbörjades i fjol, säger Åsa Gunnarsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV, i ett pressmeddelande.

Målet är att samla in och sprida kunskap samt bidra till utvecklingen av metoder som minskar utsläpp av övergödande ämnen och farliga ämnen från små avloppsanläggningar.

I fjol fick tolv projekt dela på drygt 3,8 miljoner kronor, bland annat till informationsfilmer, seminariedagar och undersökningar av hur markbaserade reningsanläggningar fungerar. Under 2014 och 2015 delade HaV ut totalt 8,6 miljoner kronor till 21 projekt om små avlopp.

Utlysningen riktar sig främst till universitet och högskolor, forskningsinstitut, företag, intresseorganisationer, kommuner och länsstyrelser. Fastighetsägare, samfällighetsföreningar och VA-huvudmän kan inte ansöka om bidrag för att förbättra eller anlägga nya avloppsanläggningar.

– De projekt som fått pengar tidigare år har lett till metoder som underlättar kommunernas bedömningar vid prövning och tillsyn. De är också en hjälp för oss i arbetet med att ta fram vägledningar, säger Åsa Gunnarsson,

- Vi hoppas att även i år få in förslag på projekt som ger oss ny kunskap och som kan vara till praktisk nytta i kommunerna.

Ansökan om pengar från 2017 års utlysning ska vara inlämnad senast 3 mars och projekt som väljs ut publiceras på HaV:s hemsida i slutet av april.

I höstas lämnade HaV ett förslag till nya regler för små avlopp för att få tydligare och mer enhetliga regler i landet. I dag är regelverket splittrat och öppet för tolkningar, menar myndigheten. HaV föreslår också högre krav på rening i särskilt känsliga områden.

– Läckage av fosfor från små avlopp kan få stor negativ påverkan på miljön lokalt, till exempel om de sker nära sjöar och vattendrag eller om det finns väldigt många avlopp i ett område. I mindre känsliga områden kan kraven istället sänkas, säger Åsa Gunnarsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064