23948sdkhjf

LKAB åker på jättesmäll i dagbrottsgruvan

Tvingas ta en nedskrivning på 1,2 miljarder kronor.
LKAB:s fjärde kvartal visar på stabila produktions- och leveransvolymer men resultatet tyngs av kostnader för avsättning till samhällsomvandling och nedskrivning av Mertainen dagbrottsgruva. Det framgår av ett pressmeddelande.

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet uppgick till -1 844 miljoner kronor (-351), där nedskrivning av Mertainen dagbrottsgruva påverkade med -1 192 miljoner kronor och kostnader för avsättning till samhällsomvandling med -1 179 miljoner kronor (-479).

Det underliggande rörelseresultatet ökade till 527 miljoner kronor (128).

– 2016 var vårt bästa produktions- och leveransår på mycket länge. Vi har under året gjort flera operativa framsteg med ökad produktion, effektivitet och sänkta kostnader. Resultatet tyngs av engångsposter men rensat för dessa ser vi förbättringar även i det underliggande resultatet, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Verksamhetsorterna och LKAB har ett starkt gemensamt intresse av att säkerställa en långsiktigt hållbar gruvdrift i Malmfälten.

– Under 2017 är fokus att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft, genom ökad produktion, kostnadsfokus och effektivt nyttjande av de investeringar som gjorts, i samverkan med våra intressenter, säger Jan Moström vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094