23948sdkhjf

Unik koncentration i svensk anläggningsbransch

Sverige ovanligt med få stora byggföretag som dominerar marknaden, enligt ny rapport från VTI. Nu vill ME se förändring.
I en ny rapport från Statens väg och transportinstitut, VTI, kan forskarna för första gången visa och belägga att Sverige har en unik koncentration av få stora byggföretag som dominerar marknaden. Det skriver ME, som initierat studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna har kartlagt anläggningssektorns konkurrens i Norge, Sverige, Danmark, Storbritannien (England) och Tyskland.

– I den här studien så kan vi visa det man ofta säger, men inte tidigare haft belägg för. Sverige är ovanligt med sina fyra stora byggföretag som starkt dominerar anläggningsmarknaden. Sverige skiljer sig här från de andra länderna vi har studerat. I stort är det vad som kan betraktas som ett oligopol, säger VTI:s forskningsledare Johan Nyström.

"Sannolikt fördelar med att bryta upp de fyra största företagens marknadsmakt"

Enligt studien är det vanligt i andra länder, även utanför EU, att aktivt arbeta för att öppna och förenkla för medelstora företag att kunna konkurrera om stora offentliga uppdrag inom anläggning.

"I Norge finns en kultur och historia där glesbygdspolitik gynnar medelstora företag, och norska vägverket arbetar aktivt för att anpassa kontraktens storlek. I Danmark arbetar upphandlande myndigheter också med att underlätta för medelstora företag på olika sätt. Storbritannien har liknande system, och i Tyskland är konkurrenslagstiftningen konstruerad på ett sätt som stödjer små kontrakt och ska gynna konkurrensen. Undersökningen visar att även i USA och i Japan är system som gynnar medelstora företag i aktivt bruk", skriver ME och VTI.

– Studien visar att Sverige är unikt här. Det finns sannolikt fördelar med att bryta upp de fyra största företagens marknadsmakt, säger Nyström.

ME vill se större framsteg
ME hoppas nu att få igång en diskussion om marknadskoncentrationen i svenska anläggningssektorn.

– Det är inte bra för Sverige, skattebetalarna eller för ME:s medlemmar om vi har en onödig koncentration av företag som gör att upphandlande myndigheter riskerar att inte få det bästa och mest effektiva resultatet. Det här är ju något som våra medlemmar har diskuterat öppet i flera år, men marknaden har stelnat och rådande koncentration riskerar såklart att leda till en osund marknad där medelstora företag tvingas in i rollen som underentreprenörer som inte kan eller vågar konkurrera med sina beställare, säger Hampe Mobärg, vd för ME.

Det pågår arbete mellan Trafikverket och ME som syftar till att förbättra situationen. Men framstegen hittills har inte gett någon synlig effekt, menar ME.

– Det kan vara lämpligt att vi i Sverige lär av andra länder, bland annat hur myndigheter upphandlar. Konkurrenssituationen präglas inte enbart av antalet företag utan även deras karaktär och förutsättningar på marknaden, säger Johan Nyström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083