23948sdkhjf

Allt dyrare halkbekämpning när sanden sinar i norr

Trafikverket har svårt att få tag på halkbekämpningsmaterial, rapporterar SVT Norrbotten.
Snöfattiga och varma vintrar har lett till att halkbekämpningen kostar allt mer under vintern, skriver SVT Norrbotten. Det råder nu brist på sand vilket kommer leda till ännu större kostnader.

– Vår stora utmaning här framöver kommer att bestå i att få tag i halkbekämpningsmaterial, framför allt när det gäller sand, säger Mikael Lindholm, enhetschef för Trafikverkets vägunderhåll i Norr och Västerbotten, i en kommentar till SVT.

I Skellefteå kommun används bergkross som finkornigt grus på 2,6 millimeter i halkbekämpningen.

– Det fungerar bra på gator och småvägar där effekten håller i sig längre, men på vägar med högre hastighet fungerar det sämre, säger Lars Pettersson, verksamhetschef för gator och vägar i Skellefteå, till SVT.

Tidigare var snöröjningen den post som knäckte budgeten. Men nu är det kostnader för halkbekämpning och tekniska kontoret i Skellefte begär nu till exempel in 12 miljoner kronor extra till nästa år.

– Det är mer jobb med att bekämpa halkan än att få undan snö. Sanden ska köpas in, den ska förvaras, den ska tas upp och den ska miljösaneras, säger Lars Pettersson.

Trafikverket arbetar med att hitta andra metoder för halkbekämpning, till exempel mekaniskt riva vägbanan eller vattna fast sanden så att den ligger kvar.

– Men allt blir dyrare, säger Mikael Lindholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125