23948sdkhjf

Egna maskiner - en trygghet för rivare

Egna maskiner är guld värda. Det anser bröderna Steen. De äger och driver rivningsföretaget Rivners, och ser hellre att en dyr maskin står ett tag, än att det blir problem att få tag på en den dag den verkligen behövs.

Stockholmsföretaget Rivners drivs och ägs av bröderna Kjell och Richard Steen i Länna söder om Stockholm. Det var brödernas pappa Roy som startade företaget 1959, han jobbade då helt ensam och hade inga maskiner.

Nu är situationen en helt annan. Rivners har en stor maskinpark, och det händer att dyra maskiner blir stående periodvis. Ekonomiskt vansinne, kan tyckas, men bröderna Steen anser att det trots allt lönar sig.

– Maskinerna är ovärderliga när de väl används, och vi tycker att det är skönt att slippa vara beroende av andra för våra maskiner. Vi tar kostnaden att ha dem stående, och skruvar mycket själva med dem, så att de finns på plats när de väl behövs, säger Richard Steen.

De har så pass många maskiner att det inte heller behöver bli ett problem om någon av dem måste servas. Det finns nästan alltid en annan likadan eller åtminstone liknande maskin i reserv.

– Rivningsjobb är sällan långa jobb, vi kan ofta se över maskinerna när de gått från ett jobb och innan de ska till ett annat.

Rivners har ett 15-tal grävmaskiner, från specialbyggda elkonverterade entonsmaskiner till 65-tons höjdrivare. Alla är fullt utrustade, med till exempel betongsaxar, skrotsaxar med mera. Man har också 28 kompaktlastare, 15 Brokk rivningsrobotar och flera mindre specialmaskiner som exempelvis terränggående lyftar, truckar, hjullastare och mindre dumprar.

Maskinerna servas och underhålls i Rivners egen verkstad i Länna.

– Vi bygger också mycket specialgrejer, och har till exempel tagit bort hytten från en bobcat för att få plats i trånga utrymmen. Vi har också elkonverterat minigrävare för att slippa avgaserna inomhus när vi ska gräva.

Rivers försöker koncentrera sig på sin kärnverksamhet- att riva och att sälja begagnat material.

– Vi duckar helst för markjobb och byggjobb, även om vi förstås gör det som behövs i anslutning till våra rivningsjobb, förklarar Richard Steen.

En anledning är just att man investerat så pass mycket i maskiner och maskinutrustning.

– Om vi ska göra en vanlig schakt, och bara använda skopan, så är det utrustning för någon miljon som ligger och inte används, säger Richard Steen.

Rivners river ett 30-tal villor varje år och ungefär 40 procent av alla uppdrag Rivers åtar sig är små. De övriga 60 procenten är stora, eller till och med riktigt stora jobb.

– Det finns ingen övre gräns, säger Richard Steen.

De stora jobben är kanske roligast, tycker han.

– Då måste man jobba med breda resurser, med allt från de minsta maskinerna till de riktigt stora grävarna.

Det är inte minst vid de stora jobben det är skönt att ha en väl tilltagen och helt egen maskinpark, säger han.

– Dessutom är det bra för maskinisterna, det är svårt till och med för en duktig grävmaskinist att lära sig köra en rivningsmaskin i teorin, man måste testa i praktiken.

Just nu river Rivners bland annat en flyghangar i Hägernäs, delar av en kulturminnesmärkt kvarn i Saltsjökvarn, kontor och butiker i centrala Stockholm och i Sollentuna, en gammal såg i Knivsta och en byggnad vid statens bakteriologiska laboratorium i Solna.

Man lyckas för det mesta hålla en god sysselsättning året om. Det händer att man tar in extrapersonal vid toppar, och i sällsynta fall tar man också in någon extra maskin.

– Det enda vi hyr in stadigt är lastbilar, då tar vi in lastväxlare, schaktbilar, trailrar och i enstaka fall någon slamsugbil.

När Roy Steen startade företaget 1959 var det ett företag i ”bakfickan”. 1960-talets rivningsiver i Stockholm, bland annat i Klarakvarteren, innebar dock många uppdrag, och företaget växte successivt.

Som störst var det i slutet av 1980-talet, med ett hundratal anställda. Nu är man 70 fast anställda, och omsätter 100 miljoner kronor om året. Det är två helt lagoma siffror, anser bröderna Steen.

– Vår ambition är att hålla oss ungefär där, och att vara lönsamma, säger Richard Steen.

Av de 70 anställda jobbar 9 på kontoret och övriga är maskinister eller rivningsarbetare. Rivners filosofi är att alla anställda ska göra allt, åtminstone de som jobbar med de mindre maskinerna.

– Rivning kan vara rätt farligt, och därför är det viktigt att samma person är med under hela processens gång. Då känner de till hur huset är byggt och vilka riskerna är, och det är samma gubbar som har kontakt med kunden under hela rivningen.

En annan fördel om alla gör allt är att man då kan hålla alla sysselsatta året runt. Rivners utför till exempel saneringar i samband med sina egna rivningar, och har personal som är utbildad för att ta hand om bland annat asbest och PCB. När saneringsjobbet är över får den personalen köra maskin eller utföra andra uppdrag.

– Alla våra anställda är väl införstådda med att man måste hjälpas åt. Det är en stor fördel i en ryckig bransch.



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11