23948sdkhjf

Sagolik snökoja

Utomhus regerar de större maskinerna. Inomhus handlar det mer om finlir. Receptionen byggs upp med motorsåg och isjärn, av trolskt blå is som ska tjusa gästerna i några månader och sedan smälta ner och dö.

Jukkasjärvi. Det byggs inte bara utomhus och det är inte bara maskiner som skapar ishotellet. Inne i de ännu rudimentära salarna och rummen är det i mångt och mycket den mänskliga handen som skapar magi.

Isblock staplas på varandra till mäktiga pelare, det skottas rent och skrapas slätt, dörrvalv får sin slutgiltiga finish och de inbjudna konstnärerna är på plats för att kreera sina verk i varsitt snörum.

Bakom den renskinnsklädda huvudporten hittar vi iskonstnärerna Sofi Ruotsalainen och Mikael Nilsson, samt praktikanten Kalle Hamlin. De hör till ishotellets Art and Design Group och färdigställer precis årets version av receptionen.

– Det ska bli en trekantsform med balans, där man samlar fokus och pelarna strävar upp mot himlen, förklarar Sofi Ruotsalainen med ett stort leende.

En stor iskristallkrona ska kröna receptionen men än så länge ligger de slipade isprismorna i en hög i förrådet. Mikael Nilsson och Sofi Ruotsalainen finjusterar de i stället den disk som gästerna ska skriva in sig vid.

Bakom disken regerar ett isande vackert konstverk, ett stort block med Ice Hotels trekantiga symbol infryst i mitten.

De två konstnärerna har haft uppdraget att designa receptionen i ungefär tio år. Varje år är upplägget ett nytt, och när Leveranstidningen Entreprenad tittar in putsar de isblocken så att de glänser och är petnoga med alla detaljer.

Verktygen de har till sitt förfogande är allt ifrån hederliga spadar och rivbrädor till en japansk issåg och isjärn i flera storlekar.

– Vi använder också mycket motorsåg, säger Sofi Ruotsalainen.

Ritningen till innandömet görs i 3D, sedan beställs isblocken sågade i rätt form. Vad händer om ett block går sönder?

– Om vi gör ett misstag kan vi alltid limma ihop blocket med vatten eller beställa ny is, säger Sofi Ruotsalainen.

När allt är klart ska både möbler och konstverk stå sig över hela säsongen.

– Men disken som folk kommer att stå och hänga över kommer att slitas ner, då får vi komma hit och underhålla den, säger Mikael Nilsson.

Fotnot: Läs även om hur hotellet byggs upp.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141