23948sdkhjf

Specialavtal ger NCC säkrare bilar

Ökad elektrisk kapacitet, fler varningslampor och vid behov ökad markfrigång är exempel på udda lösningar i de specialbyggda Volvobilar som ska öka NCC-anställdas säkerhet i trafiken.


Som första kommersiella företag gör nu NCC som svenska polisen – tecknar att avtal med Volvo Specialvagnar som innebär att byggföretagets fordonspark kommer att fyllas på med ett 70-tal specialutrustade bilar per år ett tag framöver.

– NCC har kört Volvo i många år, men säkerhetskraven för våra arbetsbilar har skärpts med tiden, till exempel med alkolås, elektronisk färdskrivare och fler varningslampor. Vi har monterat in ny utrustning med hjälp av fristående verkstäder, men till slut räcker bilens batteri inte till för all elektronik. Bilen blir inte helt säker, säger Lennart Persson som ansvarar för företagets samarbete med Volvo.

– Inte bara bättre elektrisk kapacitet ska göra bilarna säkrare, utan även utvändiga åtgärder eftersom våra bilar får skador som inte andra får. På så vis höjs även andrahandsvärdet den dag vi säljer dem, säger Lennart Persson.

Exempelvis handlar det om att placera extrautrustningen optimalt på sätt som gör att den inte i sig ökar riskerna för skador i samband vid eventuella olyckor.

Vissa bilar får en takbåge med kraftigt blinkande ljus som tagits fram speciellt för NCC. Ett alternativ är en så kallad Kojak-lampa som fästs med magnet på taket. Det finns också en speciell ram med varningslampor i taket i bagageutrymmet och liknande varningsljus för bakluckan.

Vägservice och ojämn mark kan ställa ytterligare krav på fordonen. Två modeller – V70 D3 och XC70 D4 AWD – förses därför med fyrhjulsdrift och högre markfrigång för att minska skaderisken.

Samarbetet följer den modell Volvo redan etablerat med Rikspolisstyrelsen och en del av tekniken i polisbilarna finns också i NCC:s bilar.

– Tack vare samarbetet kan vi återanvända en del av polisbilarnas lösningar för tung elektronik och säkerhet. Jag har också hört att polisen är nyfiken på NCC:s lösningar för varningslampor så kanske det kan bli ett utbyte, säger Lennart Persson.

Ulf Rydne, affärschef på Volvo Specialvagnar, betonar att den här typen av avtal gör att leverantören kan ta ett helhetsansvar. Extrautrustningen fyller olika funktioner: alkolåset ser till att föraren inte är påverkad bakom ratten, den elektroniska färdskrivaren visar att fordonet används på rätt plats och vid rätt tillfälle, varningslamporna ökar synbarheten i trafiken. När allt monteras innan leverans är det också lätt att anpassa strömförsörjningen så att användaren inte riskerar att bilen laddas ur på grund av all extrautrustning.

– Det handlar om att trygga NCC-medarbetarnas arbetsmiljö och säkerhet i trafiken, säger Ulf Rydne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125