23948sdkhjf

Swecon ser svårigheterna

Frågan om CE-märkning av kundanpassade maskiner är viktig, anser Swecons vd Christer Söderberg som efterlyser mer hjälp från myndigheternas sida.

Volvos generalagent i Sverige, Swecon, kundanpassar maskiner.

– Vi genomför vissa produktändringar själva men har även samarbetspartners som medverkar med att anpassa maskiner eller att hjälpa till med att ta fram nödvändig dokumentation, säger företagets vd Christer Söderberg.

Han anser att kravet om CE-märkning och det Maskindirektiv som ligger till grund skall säkerställa en produkts tillförlitlighet sett ur ett säkerhetsperspektiv.

– Ändras en produkts egenskaper/funktionalitet skall den enligt direktivet märkas om. Det räcker inte med att varje integrerad del i sig är CE-märkt om den kompletta sammansatta produkten får en annan egenskap. Det har sedan nya direktivet trädde i kraft funnits viss otydlighet vad som egentligen gäller och vad som betecknas såsom förändring av egenskap.

Han anser att det därför är viktigt att det finns en kontrollmyndighet att rådfråga som kan avgöra vad som är rätt och fel.

– Jag skulle tro att implementering av detta regelverk sker gradvis på marknaden i takt med att säkerhetsmedvetenheten ökar i branschen.

Han anser att det åligger arbetsmiljöverket att ansvara för detta här i Sverige.

– Men det känns som att det är en process under utveckling att höja krav och uppföljning och är mycket en resursfråga. Inte bara här i Sverige utan inom hela Europa som omfattas av EU:s Maskindirektiv.

Christer Söderberg uppger att Swecon själva driver pågående projekt med att ta fram rutiner och processer att hantera detta korrekt.

– Det mycket viktigt för oss att våra kunder kan känna trygghet med att köra en maskin levererad av Swecon och självklart även om den är mer eller mindre anpassad. Det är viktigt att en anpassad maskin är anpassad på rätt sätt och att anpassningen är dokumenterad.

Det pågående arbetet går ut på att uppfylla kraven enligt Maskindirektivet.

– Arbetet är påbörjat men kräver fortsatt arbete innan vi kan anse att vi är där vi bör vara. Även här handlar det om att fastställa vad som finns inom scoopet för regelverket. Det finns gränssnitt i ansvarszoner mellan olika parter vilka behöver fastställas och klargöras. Detta diskuteras även inom MaskinLeverantörerna.

En produkt som är korrekt CE-märkt ska uppfylla två viktiga krav, betonar Christer Söderberg.

– Dels skall det finnas en teknisk dokumentation att tillgå för varje CE-märkt produkt som är en del av en större integrerad produkt samt att en korrekt dokumenterad riskbedömning är utförd.

– Om en maskin är importerad från annat land utanför Europa eller att en maskins egenskaper är förändrade så gäller samma krav för att genomföra ny CE-märkning och produktansvaret för detta ligger på den som importerat maskinen.

Fotnot: Läs mer om kundanpassning av maskiner och hur det kan påverka CE-märkningen här och här. Läs även om hur Björn Bäckström, Maskinleverantörernas vd, resonerar i frågan här. Kommentarer från fler leverantörer finns också; Pon Equipment uttalar sig här, EMS Group här och PG Marketing här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078