23948sdkhjf

Långt till jobbet avskräcker

Bostadsbrist är inget hinder när personal ska rekryteras. Det är Leveranstidningen Entreprenads webbtyckare till hundra procent helt eniga om. Men rekryteringskonsulten Helena Sommerdal anser att bostäder och personal kan vara ett problem.
Bostadsbrist lyfts ofta fram som ett hinder för rekrytering. Är det så även på din arbetsplats? Detta undrade vi på webben. När Wacker Neuson skulle rekrytera servicetekniker till Stockholmsfilialen tog man hjälp av Temp-Team rekrytering och personaluthyrning. Konsulten Helena Sommerdahl erfar att bostäder kan vara ett problem vid anställning fast inte bristen på dem utan mer på att arbetskraften vill arbeta nära sina bostäder. Maskinbranschen och andra utrymmeskrävande verksamheter ligger ofta i utkanten av tätorter. Tempteam sökte nyligen personal till ett oljeraffinaderi utanför Nynäshamn.

– Det var svårt att hitta intresserat folk. De flesta bodde i stadskärnan eller närförorterna och det var inte lätt att locka dem till ytterområdena. Då är det lättare att hitta en ekonom för anställning i city.

Helena Sommerdahl tycker att ett företag ska försöka att i möjligaste mån påverka lokaliseringen i förhållande till arbetskraftens bostäder.

– När det är konkurrens om personalen bör företagen tänka igenom var kontor, produktion och verkstad ska anläggas och försöka hamna så nära tättbefolkade områden som möjligt.

Scanlaser i Sollentuna med tolv anställda har löst anställdas boende i förhållande till arbetsplatsen genom att dela upp Storstockholm i syd och nord.

– Vi hittar däremot inget folk i Stockholm, säger Andreas Danielsson, regionchefen östra.

Han förklarar att personalen inte är lokal utan kommer ända från Södertälje, Västerås, Enköping, Nynäshamn, Uppsala och Heby.

– Det är på mindre orter vi hittar GPS-specialister, säljare och servicetekniker.

För att restiden ska bli så kort tid som möjligt så tar anställda boende i norr bara hand om uppdrag i norr och anställda boende i söder bara hand om uppdrag i söder.

– På så sätt behöver inte folk bo i Stockholm, säger Andreas Danielsson.

Själv har han bott inne i stan men nu flyttat till Bålsta.

– Därmed slipper jag trafikköer för att komma till kontoret, som ju också ligger i norr.

Thomas Höglund är servicemarknadschef för Swecon Syd med hundra anställda. Senaste rekryteringen var en verkstadschef till avdelningen i Göteborg eller rättare sagt ett industriområde i Mölndahl.

– Anläggningen ligger strax utanför staden och det går att ta sig dit kollektivt, det stannar en buss strax utanför. Vi försöker se till att det finns bra kommunikation er för alla våra arbetsplatser

– Vi har inga bekymmer med bostäder i samband med anställning. De som söker jobben bor i närheten och det är aldrig någon utifrån som rekryteras. Där det fallerar att anställa beror det inte på bostadsbrist.

Däremot är det problem att få tag på rätt folk.

– Vi söker andra vägar än arbetsförmedlingen och kommunicerar med skolor och hör med branschkontakter, säger Thomas Höglund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063