23948sdkhjf

Finsk rivningsrobot i trygga händer

– Vi har länge sålt grävmaskinsmonterade demoleringsverktyg och specialbyggda högrivare. Med Avants rivningsrobot kan vi nu erbjuda maskiner även för rivning inomhus, säger Svend M Andersen, vd för den nyblivne återförsäljaren Andersen Contractor.


Finska Avants gröna kompaktlastare är väletablerade runt om i världen. Kring 2010 märktes en tydlig ambition att bredda det tidigare utbudet med redskap riktade till rivningsföretag. Ingen blev egentligen förvånad när det meddelades att företaget förvärvat likaledes finska Finmac som presenterat en rivningsrobot bara något år tidigare.

En grundlig översyn och redesign av maskinen genomfördes och när Avant Robot 185 lanserades på vårens Bauma var det, enligt tillverkaren, inte mycket mer än bommen och fjärrkontrollen som påminde om den ursprungliga maskinen. Framför allt betonades dock att man kommit till rätta med de överhettningstendenser som tidigare noterats.

När nu lanseringen görs med full kraft i Sverige sker det med hjälp av Andersen Contractor, som vid det här laget är väl etablerad med sitt breda utbud av utrustning för bland annat rivare. Enligt Svend M Andersen är dock användningsområdena för den lilla demoleringsroboten betydligt bredare än så.

– Det är en maskin som passar utmärkt för håltagare, rivare, saneringsfirmor och återvinnare, säger Svend M Andersen.

Han lyfter fram en del tekniska lösningar och funktioner som kan vara till glädje i olika sammanhang.

Låg tyngdpunkt som uppnåtts bland annat genom att maskinens hydrauliska och elektroniska komponenter placerats lågt och att större delen av maskinens vikt därmed finns under svängkransen.

Runtomsvängande.

Teleskopbom som når upp till 460 millimeter och medverkar till en vertikal räckvidd på 5,5 meter och horisontell räckvidd på 4,5 meter.

Maskinens övre del med bom kan tas bort och återmonteras snabbt och enkelt. Underredet kan köras separat, vilket ger mycket låg höjd och vikt när det behövs och kan underlätta vid transport.

Den bakre bomcylindern är horisontell, vilket ger bättre räckvidd nedåt och lämpar sig väl även vid grävning.

Maskinen är utrustad med en EPEC-dator. Många operatörsinställningar kan göras via en färgskärm som även visar driftsdata och servicestatus.

Den kan förses med exempelvis saxar, hammare, gripar och skopor i storlekar upp till 275 kg.

Mer information om Robot 185 finns bland annat i Leveranstidningen Entreprenad 12.13.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078