23948sdkhjf

”Ställ villkoren själv”

En uppdaterad handbok ska göra livet lättare för täktägare. SBMI vill dock framförallt att de vågar ta för sig. – Försök ange villkorsförslag! Förslag som är anpassade för er verksamhet.
Umeå. Att skicka in en bra täktansökan är A och O inom bergmaterialindustrin. Branschorganisationen Sveriges bergmaterialindustri, SBMI, jobbar därför kontinuerligt med sin täkthandbok, som nu finns i en uppdaterad version som presenterades på den branschdag som SBMI anordnade i Umeå i slutet av oktober.

– Det är en otroligt viktig fråga, vi måste kunna skicka in bra ansökningar, sade Sara Selegran, som arbetar på Svevia och medlem i SBMI:s samhällsbyggnadsutskott när hon presenterade den nya handboken.

Verksamhetsutövaren behöver hjälp, konstaterar hon. Det är mycket som måste bli rätt, hur ska samrådsprocessen gå till, hur ska miljökonsekvensbeskrivningarna se ut, vilka tekniska beskrivningar behövs och hur ska ansökan utformas?

En viktig detalj är att täktägaren föreslår egna villkor, manar Sara Selegran.

– Jag vill slå ett slag för att ni faktiskt anger egna täktvillkor, i domstolar och på länsstyrelser tittar de faktiskt på vad man föreslagit själv.

Även den som tvekar och tror att länsstyrelsen ändå aldrig lyssnar måste försöka, upprepar hon.

– Ge förslag som fungerar för eran täkt, till exempel begränsningsvärden, ge inte upp, föreslå det som fungerar för er. Tycker Länsstyrelsen att deras villkor är bättre måste de motivera det, manar Sara Selegran, som inte vill se standardvillkor om det går att undvika.

– Ange egna, det finns villkorsförslag i boken.

En annan het diskussion är de om begränsningsvärden, Sara Selegran konstaterar dock att frågan har hanterats i domstol och att det finns lösningar.

– Begränsningvärden gäller, men de kan utformas på olika sätt. Förslag finns i handboken!

Den uppdaterade versionen heter 4.0 och det har enligt SBMI hänt en hel del i den, dels med avseende på förändringar i miljöbalken, dels med ett antal nya bilagor, bland annat en för ”enhetliga rimliga villkor” som utarbetats av SBMI tillsammans med Ramböll. Täkthandboken innehåller dessutom Sveriges Geologiska undersöknings råd som avser täktverksamhet.

– Det händer mycket inom täktbranschen eftersom det är en av få branscher där tillstånden alltid är tidsbegränsade, därför finns det stort antal ärenden i mark- och miljödomstolarna, vi har uppdaterat täkthandboken med vägledande domar som rör täkter, och har betydelse för hur vi ska utforma våra ansökningar.

Sara Selegran utlovar råd om hur pass detaljerad man bör vara, utan att samtidigt låsa in sig i ett hörn, den teknik som finns tillgänglig när ansökan skrivs kanske är urmodig längre fram i tillståndsperioden. I boken finns också ett antal checklistor, den är också uppdaterad när det gäller sprängning.

– Handboken ska vara begriplig och ge stöd både för stora och små, förklarade Sara Selegran.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095