23948sdkhjf

Nu krävs elektroniska liggare

Vid årsskiftet trädde de nya reglerna om personalliggare i kraft – något som berör alla som bedriver byggverksamhet.

Den första januari började reglerna om personalliggare i byggbranschen att gälla – bestämmelser som införs för att minska svartjobben i branschen och gynna konkurrensen.


Reglerna innebär att den som bedriver byggverksamhet måste ha en elektronisk personalliggare, i denna ska man varje dag föra in uppgifter om vilka som är verksamma på arbetsplatsen, det ska också framgå när personerna börjat och avslutat sina pass.


Innan byggverksamheten påbörjas måste byggherren dessutom anmäla varje arbetsplats till Skatteverket.


Reglerna avser byggverksamhet som startas efter årsskiftet 2015–2016, reglerna gäller även verksamhet som startades innan dess, men bara om denna verksamhet beräknas pågå längre än till den 30 juni 2016.


För att kunna uppfylla reglerna krävs viss teknisk utrustning, Skatteverket uppger på sin hemsida att det finns en risk att berörda parter inledningsvis får svårt att fullgöra sina skyldigheter eftersom de tekniska systemen är komplexa och måste anpassas efter användarnas behov.


Myndigheten uppger att de därför kommer att ta särskild hänsyn under första halvåret 2016 och i praktiken vara ”återhållsamma” med att ta ut kontrollavgifter under denna period.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08