23948sdkhjf

Med flexibilitet i högsätet

I Lännens monter på Svenska Maskinmässan stod multimaskiner i fokus. Oavsett om samtalet gällde de finsktillverkade Lännenmaskinerna eller redskapsbärarna från svenska Lundberg betonades mångsidighet. Inte minst flockades besökarna kring Lundbergs nya 40-serie som ska vara klar för leverans i dagarna.


Med en rad uppgraderingar presenterar Lundberg Hymas nu en ny generation redskapsbärande maskiner. Serien omfattar fem modeller där tillverkaren framför allt velat minska miljöbelastningen och förbättra förarens arbetsmiljö.

Minstingen i Lundbergs 40-serie väger in kring fyra ton och har en motoreffekt på 55 kilowatt. Den största modellen väger knappt sju ton och har en motoreffekt på 105 kilowatt. Gemensamt för samtliga modeller är att de är registreringsbesiktade för 50 kilometer i timmen.

Utvändigt märks förändringarna främst genom den redesignade motorhuven som fått en betydligt rundare form än tidigare. Öppningsbara luckor på både sidor och ovansida underlättar såväl förarens dagliga översyn som serviceverkstadens mer omfattande arbete. Av samma skäl är motorgallret baktill lätt att vika ut, exempelvis för att göra ren kylaren.

Även hytten har förändrats, inte minst för att förbättra sikten. Bland annat är glaspartierna betydligt större än tidigare. Exempelvis är dörren nu helt i glas utan störande lister som annars kan begränsa synfältet.

Hytten har förbättrats även i fler avseenden, vilket gör att den fått ett lyft ergonomiskt. Benutrymmet har vidgats, förvaringsutrymmena är fler och en del brytare har flyttats från sidopanelen till höger stolpe, vilket underlättar manövreringen. Dessutom räcker det med en knapptryckning för att starta maskinen, säger Max Kvickström, vd för Lundberg Hymas.

– Den nya 40-serien är genomgående utrustad med steg-IV-motorer som klarar kraven på partikelutsläpp med hjälp av SCR-teknik och Adblue. För att ytterligare effektivisera arbetet och hålla nere bränsleförbrukningen kan föraren förprogrammera hydraulflödet till olika redskap, vilket också gör att redskapsskiftena går både snabbt och lätt. Dessutom är samtliga modeller utrustade med can-bussystem som styr transmission och arbetshydraulik.

Multitänket är viktigt. Ytterligare ett exempel på det, vad gäller Lännen-maskinerna, är att de kan fås med svängbart drag och en vagn med hydraulisk tipp, godkänd för 50 km/h. Det gör det enkel att ta med exempelvis de redskap som behövs under en dags arbete, säger Max Kvickström.

På mässan visades också Lännen Rail – ett halvautomatiskt system som gör det väldigt enkelt för föraren att ta sig upp på eller av rälsen.

– Utrustningen bultas fast under framramen och grävaggregatet, vilket gör att den är lätt att demontera. Det räcker med några knapptryckningar för att ställa in maskinen i rätt position på rälsen och därmed garantera stabilitet och bromseffekt även när maskinen är spårgående. Föraren blir hela tiden informerad om rälshjulens position via displayen i hytten. När systemet med hjälp av tryckmätning och lägesindikatorer känner av att positionerna är de rätta skiftar informationen i displayen färg, vilket är en tydlig signal till föraren att det är dags att gå ur inställningsläget så systemet kan låsa sig och sedan är det bara att börja jobba, säger Max Kvickström.

Om arbetsområdet förändras i höjd eller bredd kan nya värden enkelt knappas in för att ändra höjd- och sidobegränsningarna till de nya förutsättningarna.

Även Lännens koncernchef Timo Huttunen dök upp på mässan för att bland annat träffa de svenska kunderna. Och humöret var på topp efter en tid med ökande försäljning.

– 2015 omsatte vi ungefär 45 miljoner euro, vilket innebar en ökning med ungefär tio procent. Även 2016 har börjat riktigt bra, som det ser ut lär vi landa kring 50 miljoner euro totalt. Vi jobbar helt kundorderstyrt. Varje maskin är avsedd för en speciell kund, enligt givna specifikationer. För närvarande räknar vi med att en maskin levereras ungefär tio veckor efter det att ordern tecknats, säger Timo Huttunen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08