23948sdkhjf

Tyska tillverkare ökar försäljningen

Starkt 2016 för tyska tillverkare av entreprenadmaskiner.

2016 blev ett bra år för tyska tillverkare av bygg- och entreprenadmaskiner – mycket tack vare den tyska hemmamarknaden. En sammanlagd försäljning på 9,3 miljarder euro innebär en uppgång på tre procent och en lika stor uppgång förutses för 2017.

Precis som under 2015 kunde de tyska maskintillverkarna dra nytta av sin starka position i framför allt Tyskland, men också i övriga Europa. Enligt branschorganisationen VDMA backade världsmarknaden med cirka en procent. Detta till trots visade de tyska tillverkarna en tydlig uppgång med cirka tre procent.

Framför allt rusade efterfrågan på den egna hemmamarknaden. Efter ett starkt 2015 växte, enligt VDMA, efterfrågan med smått otroliga 20 procent till ungefär tre miljarder euro, vilket innebar ungefär samma nivå som toppåret 2007.

– Med bakgrund av den höga nivån verkar det knappast möjligt med en fortsatt tillväxt även om våra kunder fortsätter att göra bra affärer i Tyskland, säger Johann Sailer, styrelseordförande i VDMA. Men trots det förutspår organisationen en fortsatt ökning med ungefär tre procent.

Mycket av optimismen grundläggs på att även närområdet ser ut att må riktigt bra för tillfället – i siffror beskriver VDMA det som en uppgång med åtta procent. Om Tyskland är det huvudsakliga lokomotiv som drar utvecklingen är Frankrike den viktigaste hjälpmotorn. Norra och resterande delar av Västeuropa förväntas stanna på dagens relativt höga nivå, medan de södra delarna kan räkna med fortsatt återhämtning. De enda europeiska delmarknader som visade en nedgång under 2016 var, enligt VDMA, Storbritannien och de centrala delarna av Östeuropa. Sammantaget stannar dock förväntningarna på Europa på en nivå för 2017 som ligger nära fjolårets.

Nordamerika kände som väntat av ett svagare år än det föregående, men inte minst utspelen från den nye presidenten tyder på att det kan bli ett rejält uppsving i såväl byggandet av infrastruktur som exempelvis bostäder. Sydamerika präglas fortfarande av den svaga ekonomin i Brasilien, något som förväntas fortsätta även under innevarande år.

Förväntningarna på Asien tycks dock bli allt större. Under 2016 handlade det mycket om Indien där bland annat ett kraftigt ökat vägbyggande resulterade i en byggmarknad som förbättrades med runt 30 procent. Den kraftiga tillväxten kommer synnerligen glädjande efter att de närmast föregående fyra åren visat en konstant nedförsbacke.

Även Kinas byggindustri visade ett efterlängtat trendbrott med ökad efterfrågan under 2016 och det mesta tyder på att utvecklingen står sig över 2017. Även i Sydostasien är tecknen gynnsamma, inte minst i Indonesien och Myanmar.

Även om mycket talar för den optimistiska prognosen om fortsatt ökad försäljning för de tyska maskintillverkarna finns faktorer som kan göra att vågskålen väger över åt andra hållet. Brexit oroar och med de val som kommer allt närmare i Tyskland, Frankrike och Nederländerna kan det resultera i ökad protektionism och gränser som kan bli allt svårare att passera för både människor och varor.

– Vi kan bara fortsätta växa om vi fortsätter sträva efter internationellt gångbara lösningar och samarbeten. I en specialiserad bransch som vår där många maskintyper bara finns tillgängliga på avgränsade marknader är öppna marknader högst väsentliga. Vi är alla beroende av fri handel och sunt ekonomiskt förnuft, säger Johann Seiler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078