23948sdkhjf

Misstänkt ekobrott i samband med Nya Karolinska-bygget

Åtta personer sitter häktade efter att en underentreprenör i andra led till Skanska misstänks ha betalat svarta löner och skattefifflat.
Byggfirman B&D Grupp, en underentreprenör i andra led till Skanska, misstänks ha betalat svarta löner och undvikit att betala skatt i mångmiljonklassen i samband med bygget av Nya Karolinska, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren .

Nu sitter åtta personer häktade, misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Två av personerna är firmans vd och vice vd, som suttit häktade sedan oktober förra året.

– Jag kan bekräfta att företrädarna för B&D Grupp är häktade. Jag kan också säga att allting tyder på att jag kommer att väcka åtal mot dem för de brott de är häktade för, säger kammaråklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten till Byggarbetaren.

Omfattande ekonomisk brottslighet
B&D Grupp fälldes i vintras av förvaltningsrätten i Stockholm på begäran av Skatteverket. Då fastställdes det att bolaget under 2014-2016 gjort överföringar på cirka 14 miljoner till ett annat bolag, som betraktades som lön till oredovisad arbetskraft och till B&D:s företrädare.

Då beslagtogs knappt 4,5 miljoner av företagets tillgångar, men i en kommentar till Byggnadsarbetaren säger kammaråklagaren Jerker Asplund att de ekonomiska brottsligheten är än mer omfattande.

Företaget var en av underentreprenörerna på Nya Karolinska samt på forskningslaboratoriet Biomedicum, bägge två projekt där Skanska är huvudentreprenör. Bygget av Nya Karolinska är Stockholms läns landstings största investering någonsin, och kostnaden har sedan starten ökat från planerade 14,5 miljarder till minst 25 miljarder kronor.

B&D Grupp anlitades i arbetet med Nya Karolinska av Lindqvist Bygg, som till Byggarbetaren uppger att samarbetet fungerade bra.

– Vi har ju gjort de här skattemässiga undersökningarna och de är godkända av facket, vi har gjort de kontroller vi kan göra, säger Göran P Larson, vd på Lindqvist Bygg, till Byggnadsarbetaren, och lägger till att företaget även godkänts av Skanska.

"Vi har inte resurser att kolla alla led"
Skanska i sin tur ska inte ha märkt av några oegentligheter med företaget under bygget.

– Vi tittar på de underentreprenörer vi anlitar direkt. Och våra underleverantörer förbinder sig att ställa samma krav på sina eventuella underentreprenörer. Vi har inte resurser att kolla alla led, det är ett ansvar som ligger på den som tar in företaget, säger Skanskas presschef Edvard Lind till Byggnadsarbetaren.

Sedan starten av bygget 2010 har bygget av Nya Karolinska bland annat anklagats av flera olika fack för underbemanning samt överbeläggning. För tre år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att det av Skanska och brittiska investmentbolaget Innisfree bildade projektbolaget Swedish Hospital Partners skatteplanerat för att skicka miljardbelopp till Luxemburg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079