23948sdkhjf

Byggplaner motsvarande 26 Mall of Scandinavia på gång

Enligt en rapport finns byggplaner för shoppinggallerior på över 2,6 miljoner kvadratmeter runt om i landet.
Det finns ett stort intresse för köpcentrum inom detaljhandeln. En prognos från HUI Research kan konstatera att det finns planer på att bygga gallerior på över 2,6 miljoner kvadratmeter runt om i landet, något som skulle motsvara 26 stycken Mall of Scandinavia, som är Nordens största galleria, skriver Sveriges Radio .

– Hela detaljhandelskakan växer och drivs av en stark befolkningstillväxt i Sverige just nu, säger Tobias Rönnberg på Konsult HUI Research till SR.

HUI Research ägs av Svensk handel och har sammanställt prognosen tillsammans med Datscha och varuhusorganisationen Nordic Council of Shopping Centers. De flesta nya gallerior planeras utanför Stockholmsområdet, bland annat i Västra Götalandsregionen ser man potential för en växande marknad, skriver Sveriges Radio.

Gallerior utanför storstadsregionerna
Ett exempel på nya shoppingcenter i Västra Götaland är bland annat färdigställandet av Mölndals galleria, som kommer att stå färdig 2018 med en yta på 24.000 kvadratmeter. Det finns också planer för nya gallerior utanför storstäderna. Förra året färdigställdes Avion Shopping i Umeå och ett kommande projekt som ska byggas utanför storstadsregionerna är C4 Shopping utanför Kristianstad, som ska bli en galleria på 60.000 kvadratmeter, skriver Sveriges Radio.

Fler köpcenter trots färre kunder
2016 var ett dystert år för Sveriges köpcenter då samtliga tappade kunder. Utvecklingen spås fortsätta även under 2017, skriver Sveriges Radio. Den sammantagna tillväxten för Sveriges köpcenter var i fjol den svagaste på fem år.

Trots att allt färre handlar på köpcenter planeras byggen som skulle motsvara 26 Mall of Scandinavia på olika håll i landet.

HUI research prognos för 2017 visar generellt en något avtagande tillväxt för detaljhandeln i stort. Hushållen fortsätter också spara sina pengar i stor utsträckning, något man bland annat tror beror på risken att räntan ska gå upp och att inflationstakten ökar, skriver Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078