23948sdkhjf

Ex-minister stöttar Cat i skattehärva

Caterpillar tar juridisk hjälp av USA:s tidigare justitieminister.
Caterpillar utreds just nu av de amerikanska myndigheterna för stora skattebrott. Till sin hjälp har bolaget anlitat toppjuristen, och före detta amerikanska justitieministern, William Pelham Barr.

Enligt ett pressmeddelande från maskinjätten har nytillträdde vd:n Jim Umpleby bett Barr att fungera som en extern rådgivare till bolaget i den pågående utredningen kopplat till en razzia utförd i början på mars månad.

– Bill Barr är en av de mest framstående juristerna i landet, med en oklanderlig meritlista, känd för sin integritet och sina direkta och ärliga råd. Jag har bett Bill, som inte har något tidigare samband med Caterpillar, att dra nytta av sin erfarenhet och sina kollegor på byrån Kirkland & Ellis och ta en ny titt på Caterpillars tvister med regeringen, kommenterar Jim Umpleby.

Det var i början av mars som entreprenad.com rapporterade om att Caterpillar fått sitt huvudkontor i Peoria genomsökt av federala myndigheter i en razzia. Anledningen är att bolaget misstänks för att, under flera år, medvetet ha undvikit stora skattekostnader genom att nyttja sitt schweiziska dotterbolag CSARL.

Enligt en rapport från 2014, utförd av amerikanska senatmedlemmar, ska Caterpillar ha betalat 55 miljoner dollar till redovisningsfirman Pricewaterhousecooper för att utveckla en skattestrategi där Cat kunnat skifta USA-vinsterna till CSARL. Rapporten pekade på att Caterpillar undvikit att betala 2,4 miljarder dollar i amerikansk skatt sedan år 2000 genom att lägga över vinsten på sitt schweiziska dotterbolag. Caterpillar, som riskerar stora böter, nekar till brott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109