23948sdkhjf

Maskinförsäljningen tar fart även internationellt

2016 må ha varit ett bra år för maskinförsäljningen i Sverige – men i ett globalt perspektiv var det betydligt sämre. Nu har dock den nedåtgående trenden vänt.

Marknadsanalytiker på Off Highway Research räknar med en märkbar uppgång de närmaste fyra åren.

Preliminära siffror från det brittiska marknadsanalysföretaget Off Highway Research kan få såväl företagsledning som anställda i flera stora tillverkare av entreprenadmaskiner att se lite ljusare på tillvaron. Bedömningen är att marknaden i ett globalt perspektiv nu äntligen bottnat efter några år med fallande siffror. I en färsk rapport förutspås en ökad försäljning på sju procent under 2017, räknat i antal maskiner, vilket följs av ytterligare tre års försäljningsökning innan efterfrågan planar ut igen.
Men ökningen sker från en förhållandevis låg nivå. Den globala försäljningen av entreprenadmaskiner stannade på strax över 650 000 enheter under 2016, en minskning med fem procent jämfört med året innan.
– Förra året

påverkades försäljningen av entreprenadmaskiner av en globalt svag ekonomisk tillväxt och låga priser på många råvaror. Det slog hårt mot många typer av maskiner, speciellt utrustning som används inom bland annat gruvindustrin. I takt med stigande råvarupriser under året började dock försäljningen öka på ett flertal nyckelmarknader, säger David Phillips, vd för Off Highway Research.
I likhet med flera stora maskintillverkare konstateras bland annat att den allt väsentligare kinesiska marknaden nådde botten under 2016 efter att ha fallit drastiskt under fem långa år. Samtidigt skapades en märkbar rekyl praktiskt taget omedelbart. Bedömningen är att den kinesiska marknaden fortsätter växa, men trots att förhoppningen är en tillväxt på hela 13 procent under 2017 är den totala marknaden i Kina inte mer än ungefär en tredjedel jämfört med toppåren 2010-2011. Det finns dock gott hopp om att tillväxten fortsätter i många år till – inte minst eftersom en stor del av den kinesiska maskinparken nu närmar sig sitt bäst före-datum.
Även i Indien noteras kraftigt ökade investeringar. Bland annat behövs en kraftigt uppgraderad maskinpark för att möta en välbehövlig upprustning i den på många ställen mycket eftersatta infrastrukturen. Förra året ökade försäljningen med ungefär 40 procent och det finns goda förutsättningar för fortsatt tillväxt i många år till. Vi har redan sett hur många tillverkare valt att satsa på produktionsanläggningar i exempelvis Kina och Brasilien. Mycket talar nu för att Indien blir nästa stora centrum för nya investeringar i produktionslokaler.
Betydelsefulla marknader som gick motsatt väg under 2016 var Europa, Japan och Nordamerika. Nedgången anges till ungefär tre procent och troliga orsaker är den osäkerhet som skapades på grund av det amerikanska presidentvalet och Storbritanniens beslut att lämna EU. Redan i år förutspås dock att marknaderna vänder uppåt igen, i synnerhet i Nordamerika och Japan. Donald Trumps löften om stora investeringar i bland annat infrastruktur och bostäder spelar förstås stor roll. Det som skapar viss oro i Europa är frågan om Brexit kan få genomslag i fler länder, vilket kommer att åtminstone tydliggöras under innevarande år när det är dags att gå till valurnorna i bland annat Frankrike och Tyskland.
Enligt de preliminära siffrorna förutspås dock en global ökning med cirka 25 procent fram till år 2020, vilket innebär ungefär 810 000 sålda maskiner, en siffra som tros stå sig även över 2021.
Omräknat till pengar handlar det om en ökning med ungefär 28 procent, från närmare 70 miljarder US-dollar år 2016 till närmare 90 miljarder dollar 2020. Till stor del kan det då handla om en återhämtning av maskintyper som stora bandgrävare och inte minst tipptruckar som i många fall hunnit falla för åldersstrecket efter många år med en gruvnäring som varit synnerligen försiktig med nyinvesteringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078