23948sdkhjf

Kewab får stor order på elkrafttjänster

Kontraktet innebär att hela arbetsstyrkan för Kewab elkraft har att göra under tre år framåt i Värmland.
De kommer att ensamma leverera till Ellevios projekt Värmlandspaket 1. En affär värd 150 miljoner kronor över tre år. Det är elnätet i södra, västra och norra Värmland som ska byggas om. Total sett handlar det om nästan 65 mil kabelschakt, förläggning av 50 mil lågspänningskabel och 45 mil 12-14 kV-kabel samt sex mil luftledningar.

Ellevio har sedan tidigare varit en viktig kund för Kewab men man har aldrig fått ett så här stort projekt på ett bräde.

– För oss är det mest en betydande trygghet, för det här är det som Ellevio kommer att komma med i Värmland. Vi vet vad vi ska göra i tre år framåt, där vi tillsammans med Ellevios projektledare och beställare nu kan sätta oss och planera hur vi ska göra kommande tre åren, säger Kewab elkrafts affärsområdeschef Tony Haraldsson till Entreprenad.com.

Underentreprenörer i någon större omfattning kommer projektet inte att kräva för Kewab, man har själva den kompetens och maskinpark som krävs för att genomföra ombyggnationen.

– Föredelen med oss är att vi har helheten. Vi har maskiner och maskinister, så vi har väldigt sparsamt med underentreprenörer. Vi har någon bra underentreprenör som går på lång sikt med oss och några konsulter på beredningssidan.

Växa rätt
Affären är jätteviktig för företaget. Volymen på uppdraget är i paritet med vad hela styrkan inom elkrafttjänster hos Kewab har möjlighet att genomföra. Nu öppnas det upp möjligheter för tillväxt i stället för att jaga sysselsättning.

– Det viktigaste nu är att få igång ett riktigt bra samarbete med vår beställare så vi verkligen lägger upp det här rätt. Det görs i nära samarbete med Ellevio. Om vi inte hade fått det här jobbet hade vi fått jobba hårt för att ha beläggning för den nuvarande styrkan. Nu kan vi lägga ner den energin på att ta in nya jobb från andra.

De har också nyligen fått avtal med Vattenfall, där man är första entreprenör i två områden. Med affärerna kommer utmaningar, möjligen i den mer angenäma formen.

– En utmaning nu är att kunna växa på rätt vis. Vi har möjlighet att slussa in personer. Branschen är ganska het just nu så bra personer har oftast redan uppdrag, så utmaningen blir att få in lite yngre personer.

Ny prissättning
Storleken på affären gör det också möjligt för en helt ny form av prissättning för både beställare och leverantör. Förenklat går det att säga att prissättningen går från att ha varit olika pris på varje del till att prissättningen nu går på helheten.

– Det innebär i stort att vi tidigare haft 300-400 koder i vår kalkyl, och nu har vi kanske 50-60 koder som innefattar allt. Tidigare om vi skulle gräva eller schakta en kilometer så hade vi olika prissättning för om det var svår eller lätt mark, om vi grävde eller schaktade. Nu är det ett pris för en kilometer och då gäller det för oss att göra lösningarna som blir enklast för oss, säger Tony Haraldsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094