23948sdkhjf

Uddevallaföretag gör stort kabeluppdrag

Trolk el och tele AB har fått uppdrag av Ellevio att gräva ner närmare 20 mil elkabel på Orust i deras moderniseringsprocess.
Stora delar av elnätet på Orust ska vädersäkras och grävas ner. 200 kilometer elledningar byts ut, där merparten ska grävas ner med bandschaktare. Det är två olika projekt som bägge har tilldelats Trolk el och tele AB. Det senaste drog igång nu under hösten.

För Ellevio är det en investering i de två projekten på runt 65 miljoner kronor. Det ingår i deras satsning på att förnya elnätet som totalt sett innebär att man investerar 1,3 miljarder kronor i områdena längs västkusten fram till 2019.

Det är inte första gången Trolk får uppdrag av Ellevio. I år utsågs de till utmärkt entreprenör av Ellevio. De är ett nischat företag som utöver Ellevio också har en huvudsaklig beställare i Vattenfall.

– Ellevio står för ungefär 30 procent av vår omsättning. Och den här typen av kontrakt är nog 35 procent av omsättningen i det, säger Trolks vd Ramon Romgård till Entreprenad.com.

Som van leverantör finns det ändå utmaningar i att gräva elkablar. De korta ledtiderna som till stor del är en följd av att nätägarna inte får ta betalt för sin investering förrän kablarna är spänningssatta, är en del, vilket gör tidsaspekten viktig. En annan utmaning, enligt Ramon Romgård, är att komma framåt i arbetet gentemot markägare och tillståndsprocesser med Trafikverket och Länsstyrelsen.

– Utmaningen är att det är ganska korta ledtider från att vi bereder till att vi startar och kör. Det är jättemycket jobb med det. Men vi har ju både beredning och utförande i egen regi, så det tycker vi underlättar att göra den här typen av jobb, säger han.

Kontraktet innebär inte några större förändringar för dem framåt rent organisatorisk de kommande åren.

– Vi gör egentligen bara jobb åt Vattenfall och Ellevio, så vi kommer hålla ungefär samma nivå under nästa år. Vi har växt på oss en del under förra året och i år, med en del anställningar, så vi räknar med att kunna köra detta utan att behöva anställa, säger Ramon Romgård.

120 kilometer ledningar kommer att bytas mellan Tegneby och Henån. Det är den delen av projektet som varit igång längst. Det startade nu under våren och ska stå färdigt hösten 2018.

Den andra delen av projektet är 80 kilometer ledningar som grävs vid området runt Svanesund. Det projektet drog igång under hösten och ska vara färdigt till våren 2019.

Där det i dag är oisolerade kablar grävs dessa ner i marken och där inte det går byts de till isolerade luftburna ledningar.

– Det här är ett stort projekt som ställer höga krav på oss och våra entreprenörer. Under vissa perioder har vi upp till 14 kabelschaktmaskiner igång samtidigt. Det är en spännande utmaning, säger Lars-Åke Dygd, Ellevios projektledare i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063